algebra
nicol: witam mam takie zadanie i nie wiem jak je ugryźć

jaką sumę algebraiczną należy dodać do wyrażenia 2x
2−5x+3, aby otrzymać podane wyrazenie
3x
2+x−1
proszę pomóżcie , może trochę podpowiecie jak to zrobić
13 lut 09:46
ABC: trzeba odejmowanie wykonać

3x
2+x−1−(2x
2−5x+3)=3x
2+x−1−2x
2+5x−3=x
2+6x−4
13 lut 09:53
Jerzy:
2x2 − 5x + 3 + (x2 + 6x − 4) = 3x2 + x − 1
13 lut 09:54
Jerzy:
@ABC .... odwrotnie, ostatni wielomian to wynik.
13 lut 09:55
Jerzy:
A...dobra , już widzę co zrobiłeś.
13 lut 09:56
ABC: pokazałem jakieś rachunki bo nauczycielka może zapytać dlaczego
13 lut 09:59
nicol: czyli od tego wyrażenie końcowego które mam otrzymać odejmuję to wyrażenie które mam podane?
13 lut 10:02
ABC: tak
13 lut 10:04
Jerzy:
Tak możesz zrobić.
13 lut 10:04
13 lut 10:08