Udowodnij równaność trygonometryczną
trygonometrysta: Wykaż, że jeżeli x−y = π/2, to sin4 (x+y) − cos4 (x+y) = cos 4x
Mogę wyznaczyć x albo y, ale co dalej?
12 lut 22:26
Leszek: L= sin2(x+y) − cos2(x+y) = − cos[2(x+y)]
P= cos4x
Dokoncz .....
12 lut 22:36
trygonometrysta: Czyli w zasadzie to rozkładam ze wzoru skróconego mnożenia, mam −cos (4x − π). cos π to −1,
czyli wychodzi na to, że finalnie wynik to −1 * −cos 4x czyli cos 4x? Bo jakoś to do mnie nie
przemawia, żeby obliczyć tylko wartość tego cos pi, "zostawiając" drugą część argumentu
12 lut 22:43
Leszek: cos[2(x+y)] = cos 4x , bo funkcja parzysta i podstaw y = x−π/2
12 lut 22:47
trygonometrysta: No podstawiam, mam coś takiego:
−cos(4x−π)
12 lut 22:51
trygonometrysta: do cos(2(x+y)) wstawiam y = x − π/2
12 lut 22:52
Mila:
L=[sin
2(x+y)−cos
2(x+y)]*[(sin
2(x+y)+cos
2(x+y)]=
=[sin(x+y)−cos(x+y)]*[sin(x+y)+cos(x+y)]*1=
| | π | | π | | π | | π | |
=[sin(2x− |
| )−cos(2x− |
| )]*[sin(2x− |
| )+cos(2x− |
| )]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
=[sin(2x− |
| )−sin(2x)]*[sin(2x− |
| )+sin(2x)]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x−π2+2x | | 2x−π2−2x | | 2x−π2+2x | | 2x−π2−2x | |
=2cos |
| *sin |
| *2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4x−π2 | | 4x−π2 | |
=2*cos |
| *sin(−(π/4))*2*cos(−(π/4))*sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
=(−1)*sin(4x− |
| )=(−1)*(−1) sin( |
| −4x)= |
| | 2 | | 2 | |
=cos(4x)
=======
12 lut 23:03
Eta:
y=x+(π/2)
sin4(2x+(π/2)) = cos42x i cos4(2x+(π/2))= sin42x
L= cos42x−sin42x= (cos22x−sin22x)(cos22x+sin22x)= cos4x*1=cos4x=P
12 lut 23:03
Eta:
12 lut 23:04
Eta:
y=x−(π/2) miało być
12 lut 23:05
Eta:
Oczywiście,to nie zmienia dalszych obliczeń ( wzory redukcyjne)
12 lut 23:08
trygonometrysta: Dzięki, teraz rozumiem
12 lut 23:15
trygonometrysta: Swoją drogą, Mila, we fragmencie podświetlonym na niebiesko, czyli:
sin(−(π/4))*2*cos(−(π/4))
wychodzi na to, że można by było skorzystać ze wzoru sin2x = 2sinxcosx, czyli to jest
sin(2*(−π/4)
czyli sin(−π/2), sin dla π/2 wynosi 0 − na pewno to jest dobrze?
12 lut 23:17
Mila:
12 lut 23:31
trygonometrysta: faktycznie, źle patrzyłem do tablic, teraz już wszystko jasne
12 lut 23:47