Procenty
DDmegyfta: Cena towaru wraz z 23% podatkiem vat wynosi 25.83zł .
Cena towaru bez podatku wynosi 21zł czy 19.89?
Nie mam pojęcia czy cenę z vat bierzemy jako 100% czy jako 123%

help
12 lut 22:20
Leszek: X− cena towaru bez VAT
| | 25,83 | |
X+ 23 % X = 1,23X = 25,83 ⇒ X = |
| = ..... |
| | 1,23 | |
12 lut 22:32
nicol: jeżeli masz cenę netto to żeby obliczyć brutto musisz cenę netto pomnożyć przez 1,23,
jeżeli natomiast masz cenę brutto i chcesz zobaczyć cenę netto to cenę brutto dzielisz przez
1,23
czyli netto x 1,23 = cene brutto ( z vat)
brutto : 1,23= cena netto (bez vat)
a jeżeli cenę netto pomnożysz przez 0,23 to otrzymasz kwotę vat
13 lut 09:58