x | y | 1 | x | y | |||||
+ | ≥ | oraz | + | < 1 | |||||
x+5y | 5x+y | 3 | x+5y | 5x+y |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||
+ | = | + | ||||||||||||||||||||||||||||||||
|
| 1+5a |
|
x | y | 5 | y+5x | x+5y | 1 | ||||||
+ | = | ( | + | ) − | |||||||
x+5y | y+5x | 24 | x+5y | y+5x | 12 |
5 | 1 | 1 | ||||
≥ 2* | − | = | ||||
24 | 12 | 3 |
x | y | x | y | ||||
+ | < | + | =1 | ||||
x+5y | y+5x | x+y | y+x |
|
| |||||||||||||||||||||
f(a) = | = | = | ||||||||||||||||||||
|
|
2+u | ||
= | . | |
26+u |
1 | 1 | |||
Podstawiamy 5(a+ | ) = u. a ponieważ a+ | ≥2, to u ≥ 10 i wynika stąd | ||
a | a |
26+u−24 | 24 | 24 | 1 | |||||
f(a) = | = 1 − | ≥ 1 − | = | . | ||||
u+26 | x+26 | 10+26 | 3 |
24 | ||
Nierówność f(a) = 1 − | < 1 jest oczywista. | |
x+26 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |