1 | ||
Uzasadnić używając definicji, że | n2 − 3n = θ(n2) | |
2 |
1 | ||
c1n2 <= | n2 − 3n <= c2n2 | |
2 |
1 | 3 | |||
c1 <= | − | <= c2 | ||
2 | n |
1 | ||
wybierzemy c1 = | ||
14 |
1 | ||
Lewa nierówność jest prawdziwa dla każdego n≥7, gdy c2 = | ||
2 |
1 | 3 | n−6 | 1 | n−6 | |||||
− | = | = | * | ||||||
2 | n | 2n | 2 | n |
1 | 7−6 | 1 | ||||
to wyrażenie przyjmuje wartości dodatnie dla n≥7 wtedy | * | = | , | |||
2 | 7 | 14 |
1 | ||
a jej granicą przy n→∞ jest | ||
2 |
1 | 3 | 1 | ||||
Czyli najpierw obliczyc granicę dla f(n) = | − | i tą granicą jest | ||||
2 | n | 2 |
1 | ||
A potem podstawić granicę do wzoru i wyliczyć | , za n podstawiamy 7, bo to jest pierwsza | |
14 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |