Oblicz miary kątów w czworokącie wpisanym w okrąg
Dwite: czworokąt abcd jest wpisany w okrąg o środku S. Oblicz miary kątów tego czworokąta, jeżeli kąt
DAB jest 6 razy mniejszy od kąta ABC, a kąt BCD jest o 70 stopni wiekszy od kąta CDA.
Wiem że w czworokącie wpisanym w okrąg suma przeciwległych kątów musi równać się 180 stopni ale
mam problem z poprawnym oznaczeniem tych kątów, ktoś pomoże to rozwiązać ?
12 lut 21:23
Mila:

6x+y=180
x+y+70=180
6x+y=180
x+y=110
x=14
y=96
dalej sam
12 lut 21:43
Dwite: Dziękuję ! Na początku tak zaznaczyłem ale myślałem że źle a jednak ! 😄
12 lut 21:44
Mila:
12 lut 21:57