kombinatoryka
00000: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których zapisie cyfra 5 występuje:
a) 2 razy
b) nie więcej niż 2 razy?
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie zadanie?
12 lut 19:28
PW: a) Jeżeli cyfra 5 nie jest pierwszą cyfrą liczby, to możliwości jest
− wybieramy dwa miejsca spośród 3 na piątki, a na pierwszym miejscu "nie−zero" i "nie pięć"
(jedną z możliwych 8 cyfr), zaś na pozostałym miejscu "nie pięć" (możliwości jest 9).
Jeżeli na pierwszym miejscu jest "5", to druga "5" może wystąpić na jednym z trzech pozostałych
miejsc, zaś pozostałe 2 miejsca mogą zająć dowolne cyfry różne od "5" − możliwości jest
(2) 3•9•9.
Razem: (1)+(2) = 3•8•9 + 3•9•9 = 27(8+9) = 27•17
12 lut 20:45
Eta:
| | | |
5|5xx −−−− | *9*9= 3*81 = 243 |
| | |
| | | |
x|55x −−−− 8* | *9 = 3*72 = 216 |
| | |
R−m = 459 takich liczb
12 lut 20:51
PW: Mamy ten sam wynik, jestem spokojniejszy

Tylko mi nie mów, że jestem gadatliwy.
12 lut 21:22
Eta:

....................
12 lut 21:22
00000: Dziękuję
13 lut 15:41