Granica ciągu ln/ln
wafel: Może wystarczy mała podpowiedź − jakiegokolwiek pomysłu brak.
Granica ciągu an = ln( en + π−n ) ln(2 + 1/n + 1/n2 + ... )
Z góry dzięki
12 lut 19:23
Adamm:
Co tam jest w mianowniku?
12 lut 19:28
wafel: Właśnie zupełnie ułamki nie chciały się ładnie poukładać ani pomieścić.
ln(2 + 1n + 1n2 + ... )
12 lut 19:29
Adamm:
używaj dużego U
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +... = |
| * |
| = |
| |
| n | | n2 | | n | | | | n−1 | |
licznik dąży do
∞, mianownik do ln2
czyli całość do
∞
12 lut 19:33
wafel: Użyłeś w mianowniku zwykłego wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, tak?
Zakładam, że mianownik trywialny skoro jest stała + 0? Jak w takim razie rozwinąć myśl z
licznika? To znaczy e
n dąży do
∞, a π
−n do 0? Czyli mamy:
| ln(e∞ + 0) | | →∞ | |
| |
| ? |
| ln(2 + 0)) | | →ln(2) | |
12 lut 19:54