Zespolone
Tomasz: Chciałbym sprawdzić, czy jest dobrze:
cos(z)=5
eiz+e−iz=10
(eiz)2+1=10eiz
(eiz)2−10eiz+1=0
delta=96 √delta=4√6
eiz1=5−2√6 ==> iz1=ln(5−2√6) ==> z1= −iln(5−2√6)=iln(2√6−5)
eiz2=5+2√6 ==> iz2=ln(5+2√6) ==> z2= −iln(5+2√6)=iln(−5−2√6)
12 lut 18:23
Adamm:
No nie bardzo
eiz to funkcja okresowa z okresem podstawowym 2π
12 lut 18:42
Adamm:
Nie mówiąc już o wciąganiu minusa przed logarytm
12 lut 18:42
Adamm:
Tzn. pod logarytm, nie przed
12 lut 18:42
Tomasz: Czyli, że jak nie wciągnę minusa pod logarytm i dodam na końcu 2kπ to będzie dobrze?
12 lut 19:04
Adamm:
tak
k∊Z
12 lut 19:06