matematykaszkolna.pl
pięć słów o długości nie mniejszej niż 4 należacych do jezyka Marek: Cześć, ogarnia może ktoś tego typu zadanie, i jest wstanie naprowadzić ? Podaj pięć słów o długości nie mniejszej niż 4 należacych do jezyka, który oznaczany jest wyrażeniem regularnym ((a+b)(b+c)(a+c))*(a+b) i scharakteryzuj długość wszystkich słów należacych do tego jezyka. Zadanie typu języki formalne, automaty. Pozdrawiam
12 lut 17:55
Pytający: abaa bbaa acaa bcaa abca Słowa są długości 3k+1 dla k∊ℕ∪{0}.
12 lut 18:14
Marek: Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli mam to tak rozumieć, że np. z nawiasu 1 (a+b) to jest automat np. A −−a,b−−−>B to mogę wybrać albo a albo b, i tak kolejne 2 nawias b albo c, 3 nawias a albo c, tylko nie ogarniam tej * bo wiem że dla np. a* to jest a,aa,aaa,aaaa ale jak to ma się do takich nawiasów ? i ostatnim nawiasem jest a albo b, i tak mogą powstać np. inne jak podałeś bccb bbcb accb itd.. ?
12 lut 18:28
Pytający: O nazewnictwo mnie nie pytaj, niekoniecznie je pamiętam. Tak łopatologicznie gwiazdka znaczy "0 lub więcej razy", znaczy masz k trójek liter odpowiadających wyrażeniu (czy jak to się formalnie zwie) w nawiasie i na końcu jeszcze a lub b. Przykładowo: // nawiasy tylko do zobrazowania trójek (aba)(aba)(aba)(aba)(aba)a (aba)(aba)a a (bcc)(bca)b (aba)(bba)(aba)(abc)(aba)a itp.
12 lut 18:49
Marek: Dzięki wielkie !
12 lut 18:55