.
sylwiaczek: Prosta x−y−5=0 zawiera bok AB trojkata ABC, prosta 2x+y−13=0 zawiera bok BC natomiast prosta
3x−y−7=0 zawiera dwusieczna kata BAC znajdz wierzcholki tego trojkata.
obliczyłam A(1,−4) B(6,1) tgα=1/2 to jest kat miedzy prosta dwusiecznej a prosta AB
to juz praktycznie koncowka zadania bo zostalo obliczyc C ale nie wiem jak
12 lut 17:30
Mila:

AB: x−y−5=0⇔y=x−5
BC: 2x+y−13=0⇔y=−2x+13
prosta 3x−y−7=0 − dwusieczna kąta BAC ⇔y=3x−7
1) A=(1,−4), B=(6,1)
2) Szukam punktu B' symetrycznego do B względem prostej d
m⊥d
Punkt przecięcia d i m
x=3, y=2
S=(3,2) − środek BB'
x=0 i y=3
B'=(0,3)
3)
Równanie prostej AB'
y=ax+3 i −4=a+3
y=−7x+3
4) Punkt C
−7x+3=−2x+13
−5x=10
x=−2
y=17
C=(−2,17)
5) A=(1,−4), B=(6,1),C=(−2,17)
12 lut 17:55
sylwiaczek: skad wiadomo ze B' lezy na prostej AC?
12 lut 18:15
czarna inez: Punkt S jest punktem przeciecia sie dwusiecznych
natomiast srodek okregu wpisanego w trojkat wlasnie lezy w tym punkcie i dlatego odleglosc SB
jest promieniem okregu wpisanego w ten trojkat
Stad wniosek punkt B' lezy na prostej wyznaczajacej bok AC
12 lut 18:28
Mila:
Punkt S należy do dwusiecznej kąta A,
∡BAS≡∡B'AS
12 lut 18:51
sylwiaczek: ale czy B' nie powinno byc pod katem prostym do dwusiecznej wzgledem ktorej był odity?
12 lut 20:29
Mila:

Prosta SB jest prostopadła do dwusiecznej, masz tam napisane, że m⊥d
BS⊥AS, |BS|=|SB', bo S jest środkiem odcinka BB'
ΔABB'− Δrównoramienny
12 lut 20:44