Dzień dobry, proszę o wskazówkę
Eryka: | 2 log3 x −6 | − |− log3x +3 | ≤ 0
Czy w takim przykładzie, licząc dziedzinę muszę brać wszystko w wartości bezwzględnej?
Bo wtedy w obu przypadkach wychodzi mi x≤27 i nie jestem pewna czy nie wystarczy samo x−6≤0 i
x+3≤0 wtedy wychodzą mi 3 przedziały do sprawdzenia x⊂(−∞ −3) (−3 6 ) i (6 ∞)
12 lut 17:14
Mila:
|2log3(x)−6|≤|3−log3(x)| /2
x>0
4log32(x)−24log3(x)+36≤9−6log3(x)+log32(x)⇔
3log32(x)−18log3(x)+27≤0
log3(x)=t
3t2−18t+27≤0 /:3
t2−6t+9≤0
(t−3)2≤0
t=3
log3(x)=3
x=33=27
=========
12 lut 17:31
Eryka: Dziękuję !
12 lut 17:32
Mila:
12 lut 17:56