wektor wodzący
aaa: Wektor wodzący ma postać r(t)=(−2 m/s
2 t
2)i + (4 m/s)j. Znajdź wektor prędkości chwilowej w
dowolnej chwili t. Zbadaj czy jest to ruch prosto− czy krzwoliniowy. Jaka jest odległosć
cząstki od początku
układu współrzędnych w chwili t=3s.
Prędkość w dowolnej chwili obliczam ze wzou v(t)=
drdt i wyszła mi 4t, czy prawidłowo?
Według mnie jest to ruch prostoliniowy przyspieszony.
W czasie t=3s wektor prędkości wyniósłby 12?
Jak wyznaczyć odległosć cząstki od początku ukladu współrzędnych?
Proszę o pomoc

/