Monotoniczność funkcji
czuks: Jak obliczyć takie równanie?
W badaniu monotoniczności wychodzi f'(x)=3(log2(x)−1)/x, jak teraz obliczyć f'(x)=0 (najlepiej
krok po kroku)?
12 lut 15:04
ICSP: f'(0) = 0
log
2(x) − 1 = 0
12 lut 15:05
Jerzy:
| | 1 | |
log2x − 1 = 0 ⇔ log2x = 1 ⇔ logx = 1 lub logx = −1 ⇔ x = 10 lub x = |
| |
| | 10 | |
12 lut 15:06
czuks: Jaki kształt będzie miał wykres? parabole?
12 lut 15:12
Jerzy:
Czego wykres ? Teraz musisz badać znak pochodnej i czy zmienia znak w miejscach zerowych.
12 lut 15:18