szeregi
Alicja: Jak najprościej udowodnić, że szereg 1/n jest rozbieżny, ale już 1/nwiększej niż 1 jest
zbieżny
12 lut 15:02
Adamm:
z kryterium o zagęszczaniu dla a>0
∑ 1/na jest zbieżny ⇔ ∑ 2n*(1/2n)a jest zbieżny ⇔ ∑ 2(1−a)n jest zbieżny
⇔ 1<a
12 lut 16:13
PW: | | 1 | |
Ładny elementarny dowód rozbieżności szeregu o wyrazach |
| polega na udowodnieniu, ze |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
|
| + |
| +...+ |
| > |
| dla n>1, |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | | 24 | |
(a takich sum jest nieskończenie wiele).
12 lut 16:37
Adamm:
@PW
"a takich sum jest nieskończenie wiele",
nie, tutaj raczej chodzi o ogon szeregu, który nie zbiega do 0,
jak w jest w przypadku szeregów zbieżnych
| 1 | | 1 | | n | |
| +...+ |
| ≥ |
| = 1/2 |
| n+1 | | n+n | | n+n | |
12 lut 16:49
Adamm:
ale dzięki, ładne
zapamiętam sobie
12 lut 16:52
b.: > "a takich sum jest nieskończenie wiele"
Rozumiałbym przez to, że można oszacować sumę szeregu z dołu przez sumę dowolnie wielu takich
sum,
np. dla n=1, n=2, n=4, n=8, ...
i chyba dużo łatwiej oszacowac taką sumę przez 1/2, niż 13/24
12 lut 21:36
PW: Patrzę na sumę tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| ) |
| | 1 | | 2 | | 2+1 | | 2+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ ( |
| + |
| + |
| + |
| ) + ... |
| | 4+1 | | 4+2 | | 4+3 | | 4+4 | |
a takich sum jest nieskończenie wiele.
12 lut 21:40