Szereg potęgowy
Nieumiemmatmy: Określ obszar zbieżności ciągu: 3n(x−2)n
mój wynik to 73, 53, ktoś podpowie czy dobrze?
12 lut 12:49
Bleee:
Pokaż mi do czego zbiezny jest szereg (−1)n
12 lut 12:53
Bleee:
Tfu... ciag
12 lut 12:54
Bleee:
I czemu np x=2 nie może być?
12 lut 12:55
Nieumiemmatmy: Szczerze mówiąc liczę to według przykładu z zajęć...
an = 3
n
| | an + 1 | | 3n+1 | |
g = lim n −> ∞ |
| = |
| = 3 |
| | an | | 3n | |
x0 = 2
12 lut 13:01
Nieumiemmatmy: ktoś coś? :<
12 lut 13:20
Bleee:
No i super... I co to oznacza?
Oznacza to że ZBIOREM zbieżności będzie (5/3 ; 7/3) ale także x=7/3 powinno się włączyć bo dla
niego mamy ciąg stały an = 1n
12 lut 13:23
Nieumiemmatmy: Tak, tak. Właśnie chciałem, żeby ktoś sprawdził, dzięki bardzo
12 lut 13:24
Adamm:
@Bleee
nie żeby coś, ale tutaj raczej chodzi o szeregi potęgowe
12 lut 16:15
Adamm:
n√|3n(x−2)n| = 3|x−2| < 1 ⇔ 5/3<x<7/3
szereg jest zbieżny wewnątrz przedziału [5/3, 7/3]
dla x = 5/3, x = 7/3 nie jest zbieżny, nie spełnia warunku koniecznego zbieżności
szeregu
12 lut 16:19
wredulus_pospolitus:
Adamm ... w tytule jest szereg potegowy ale w treści mowa o zbieżności
ciągu 
Ale z pewnością masz rację i po prostu autor nie wie do końca czym różni się szereg od ciągu
12 lut 16:58
Adamm:
Szereg a ciąg to właściwie to samo, tylko inne nazewnictwo.
Chociaż wątpię żeby autor rozumiał szeregi w ten sposób, i pewnie masz racje
12 lut 17:01