Rozwiąż równanie sinx*sin2x=cosx*cos2x w przedziale <0;π>
mamon: Rozwiąż równanie sinx*sin2x=cosx*cos2x w przedziale <0;π>
nie rozumiem wyniku, moje obliczenia:
sinx*sin2x−cosx*cos2x=0.
cos3x=0
3x=
π2/3
więc podstawiam 0 i 1 z przedziału pod k
więc wychodzi
π6 i
π2 natomiast w wynikach jest jeszcze
56π. Dlaczego?
12 lut 12:26
Jerzy:
cosα = cosβ ⇔ α = β lub α = −β , bo: cosx = cos(−x)
12 lut 12:28
mamon: dalej nie rozumiem skąd ten 3 wynik
12 lut 12:29
Jerzy:
Podstaw k = 2
12 lut 12:33
mamon: ale dlaczego 2 skoro przedział to <0;π>
12 lut 12:38
Jerzy:
| | π | | 2π | | 5π | |
x = |
| + |
| = |
| < π |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
Przecież to x ma należeć do przedziału, a nie k
12 lut 12:42