Oblicz tg
giraffe: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny, a wysokość ostrosłupa jest równa
przeciwprostokątnej tego trójkąta. Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt α. Wyznacz tgα.
12 lut 12:16
Tadeusz:
Skoro kazda sciana ostrosłupa twory z podstawą kąt α to spodek wysokości ostrosłupa jest
jednocześnie środkiem okręgu wpisanego w trójkąt podstawy. Dalej poradzisz ...
12 lut 13:20
Eta:
| | a+a−a√2 | |
H=a , rw= |
| =............. |
| | 2 | |
| | H | |
tgα= |
| =..................... |
| | r | |
12 lut 13:36
Jerzy:
A dlaczego H = a ?
12 lut 14:03
Eta:
H=a
√2 ( literówka
12 lut 14:43
giraffe: Faktycznie, już widzę

Pomyliłam wcześniej z okręgiem opisanym.
Bardzo dziękuję za pomoc
12 lut 15:57