Granica funkcji
Adam: oblicz granice funkcji
lim (2x+3)x+1
x→+∞ /
(2x+1)x+1
Przekształcam i dostaje (1+2/(2x+1))x+1
Jak zrobić z tego wyrażenie pasujące do wzoru
lim (1+1/x)x=e
11 lut 21:52
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 2 | |
(1 + |
| x = (1 + |
| )(2x+1)/2 * 2x/(2x+1) = ... ciągnij dalej |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
11 lut 22:15
Adam: Dostaje coś takiego po policzeniu najbliższej granicy
Liczę granicę z wykładnika i dostaje e
1=e
Chyba dobrze pojmuję
12 lut 14:26
Jerzy:
Tak, = (e2)1/2 = e1 = e
12 lut 14:29
Adam: Dzieki wielkie
12 lut 14:33