trójkąt
mati: Wykażże w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c
zachodzi nierówność
a+b≤ c√2
11 lut 21:36
Mila:

α+β=90
o
a=c*sinα, b=c*sinβ
2)
a+b=c*(sinα+sinβ)⇔
| | α+β | | α−β | |
a+b=c*2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α−β | |
a+b=c*2sin(45o)*cos |
| i cos |
| ∊(0,1) |
| | 2 | | 2 | |
cnw
=========
11 lut 22:23
Eta:
2 sposób
(a−b)2≥0
a2−2ab+b2≥0
2a2−a2+2b2−b2−2ab≥0
2(a2+b2) ≥ (a+b)2
(a+b)2≤ 2c2 /√
a+b ≤√2c
c.n.w
11 lut 22:31
Jack: a ja nie mogłem tego wykminić
11 lut 22:43
Mila:
Zaczynasz od tego co wiesz o trójkącie prostokątnym, a potem wybierasz co jest przydatne
11 lut 22:46