matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Joko:
1−2sin
2
α
1−tgα
Udowodnij tożsamość
=
1+sin2α
1+tgα
11 lut 21:12
Eta:
Ze względu na tangens cosα≠0
cos
2
α−sin
2
α
(cosα−sinα)(cosα+sinα)
L=
=
=
sin
2
α+2sinα*cosα+cos
2
α
(cosα+sinα)
2
cosα−sinα
=
, cosα+sinα≠0
cosα+sinα
dzielimy licznik i mianownik przez cosα
1−tgα
L=
=P
1+tgα
11 lut 21:23
Joko:
dziękuje
11 lut 21:31
Eta:
11 lut 21:33