Naszkicuj wykres funkcji trygonometrycznej
pytajacy: a) sin 2x − |sin2x|
b) 4|sin(x−π)|cos(x−π)
c) |cos x| − cos x
Jak rozkładać takie równania, żeby móc rysować wykresy? Robić 2 przypadki dla każdego?
11 lut 21:11
pytajacy: Szczególnie chodzi mi o podpunkt b)
11 lut 21:14
iteRacj@:
Tak, przeanalizuj dwa przypadki, zgodnie z definicją wartości bezwzględnej.
11 lut 21:20
czarna inez: do b)
Przepraszam a mozna tak?
sin(x−π)= sin(−(π−x)= −sin(π−x)
|−sin(π−x)|= |sin(π−x)|
cos(x−π)= cos(−(π−x))= cos(π−x)
11 lut 21:26
pytajacy: właśnie w b) mam problem, bo dochodzę do momentu, że mam na przykład −4sin(x−π)cos(x−π), szukam
czy nie można tego zwinąć do jakiegoś wzoru na sumę lub różnicę, ale chyba nie bardzo
11 lut 21:29
pytajacy: już mam, wystarczy skorzystać ze wzoru sin 2x = 2sinxcosx
11 lut 21:36
iteRacj@:
@
inez
Trochę szybciej jest narysować wykres f(x)=sin(x−π) niż h(x)=sin(π−x) .
Najważniejsze to dojść do postaci
| | ⎧ | 2sin(2(x−π)) gdy x∊<0+2kπ; π+2kπ> | |
| v= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | − 2sin(2(x−π)) gdy x∊(π+2kπ;2π+2kπ) | |
Wtedy jest łatwo naszkicować wykres.
11 lut 21:39
iteRacj@:
@pytajacy postać 2sin(2(x−π)) warto jeszcze zapisać prościej.
11 lut 21:44
czarna inez: Dobrze iteracjo
11 lut 21:46
Mila:
b) 4sin(x−π)*cos(x−π)=2 sin(2x−2π)=2sin(2x)
11 lut 22:45