Wzajemne położenie płaszyzn
czuks: Jak zbadać wzajemne położenie takich płaszczyzn?
A: 2x+y−3z=−1
B: x−y+2z=3
Wyznaczyłem wektory normalne A[2,1,−3] B[1,−1,2]
Sprawdziłem czy są równoległe czy prostopadłe (nie są) i nie wiem co dalej
11 lut 21:05
Mila:
Płaszczyzny nie są równoległe , zatem przecinają się wzdłuż prostej− możesz znaleźć jej
równanie,
możesz obliczyć kąt pod jakim się przecinają.
11 lut 21:39
czuks: A jak znaleźć to równanie?
11 lut 21:54
Mila:
Można tak: ( są różne metody)
2x+y−3z=−1
x−y+2z=3
Przyjmuję y jako parametr;
y=t, t∊R
2x−3z=−1−t
x+2z=3+t
stąd równanie parametryczne prostej:
y=t
==========
11 lut 22:34
Mila:
P=(1,0,1) ∊prostej ( i do każdej z płaszczyzn)
| | 1 | | 3 | |
k→=[ |
| ,1, |
| ]− wektor kierunkowy prostej |
| | 7 | | 7 | |
11 lut 22:48
Jack:
{2x+y−3z=−1
{x−y+2z=3
niech x = 0, wtedy
{y−3z=−1
{−y+2z=3
+ −−−−−
−z = 2 −−−> z = 2
y = −1+3z = −1+3*2 = 5
zatem mamy punkt nalezacy do prostej P(0,5,2)
[2,1,−3] x [1,−1,2] = [−1,−7,3]
stad rownanie prostej
11 lut 23:12
Mila:
−3 powinno być;
11 lut 23:23