oblicz - dz. liczby rzeczywiste
elaaż: Oblicz:
[ ( 1 + √5 )2 − ( 1 − √5 )2 ]
11 lut 18:34
Janek191:
Nie znasz wzorów na : (a + b)2 i (a − b)2 ?
11 lut 18:35
Bleee:
No to oblliczaj. Stostujesz wzory skróconego mnozenia
11 lut 18:36
Janek191:
Tam jest nawias kwadratowy [ ], czy wartość bezwzględna I I ?
11 lut 18:36
Bleee:
Lub sprytniej a2−b2 = (a−b)(a+b)
11 lut 18:37
Mila:
1+2√5+5−(1−2√5+5)=1+2√5+5−1+2√5−5=4√5
Albo tak:
a2−b2=(a−b)*(a+b)
(1+√5)2−(√5−1)2=
(1+√5−(√5−1))*(1+√5+√5−1)=
(1+√5−√5+1)*2√5=4√5
11 lut 18:41
elaaż: Nawias kwadratowy..
Próbowałam zrobićto tak
... = [ (1 + √5)(1 + √5 − (1 − √5(1 − √5) ] =
= [ 1 + √5 + √5 + 5 − 1 + √5 + √5 − 5 ] =
= [ 4√5 ] = i co dalej , dobrze ?
11 lut 18:42