matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna z wartością bezwzględną
xyz:
Ktoś pomoże obliczyć funkcję odwrotną z
2|x|−3
|x|−1
dla dziedziny (−1,0> u <1,
∞
) albo wytłumaczy co zrobić z wartością bezwzględną w tym równaniu żeby to obliczyć?
11 lut 18:29
Bleee:
Najpierw przeksztalcimy:
2|x| − 2 − 1
1
... =
= 2 −
|x|−1
|x|−1
i teraz:
1
y = 2 −
|x|−1
1
2−y =
|x|−1
1
= |x| − 1
2−y
1
|x| =
+1
2−y
1
Wiec y = ±(
+1)
2−x
11 lut 18:41
xyz:
Zrobiłem tak jak Ty ale po sprawdzeniu z
https://www.wolframalpha.com/input/?i=invert+(2%7Cx%7C-3)%2F(%7Cx%7C-1)
wynik się różnił. Czyli rozumiem że Twoje rozwiązanie jest poprawne a tam jest jakiś błąd tak?
11 lut 18:46
Mila:
√
x
2
−4x+4
=|x−2|
11 lut 18:56
xyz:
Dzięki już rozumiem xD
11 lut 19:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick