Kresy zbioru
Załamany student: Witam mam takie zadanie, z którym mam problem
| | 2k+3l+4 | |
A={ |
| ; k,l∊ Liczb naturalnych (1,2,3,4,....)} |
| | kl | |
wyznacz kresy
Wyznaczanie supremum zacząłem w ten sposob:
dla k = 1 mamy:
| | 3l + 6 | |
lim f(l)= lim |
| = 3 (wszystko przy l dazacym do nieskonczonosci) |
| | l | |
widzimy tutaj ze granica nie zalezy od dobru wartosci k i zawsze wynosi 3
ponadto widac ze dla l=1 granica wynosi zawsze 2
ZATEM
SupA=3
I TERAZ PRZYZNAM SZCZERZE ZE NIE UMIEM INFUMUM WYZNACZYC
11 lut 17:52
Adamm:
WIĘCEJ CAPS−LOCKA BO NIE WIDZĘ
| 2 | | 3 | | 4 | |
| + |
| + |
| maleje ze względu na l i k |
| l | | k | | kl | |
więc supA = maxA = 2+3+4 = 9
| | 2 | | 3 | | 4 | |
ale jeśli k = l → ∞ to 0< |
| + |
| + |
| → 0 |
| | l | | k | | kl | |
więc infA = 0
11 lut 17:58
Załamany student: Okej dzieki
11 lut 17:59
PW: − ułamki można uczynić dowolnie małymi biorąc odpowiednio duże k, l, zatem infA = 0.
11 lut 17:59