Zbiorem wartości funkcji f(x)= U{sin2x}{|sin x|cosx} jest zbiór:
mamon: | | sin2x | |
Zbiorem wartości funkcji f(x)= |
| jest zbiór: |
| | |sin x|cosx | |
odp to {−2,2} .
Proszę o wyjaśnienie.
11 lut 17:48
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy −−− dziedzina: ......
Później:
sin(2x) = 2sinxcosx
więc:
| | 2sinxcosx | | sinx | |
f(x) = |
| = 2 |
| = 2*1 lub 2*(−1) |
| | |sinx|cosx | | |sinx| | |
11 lut 17:52
mamon: a co jest dziedziną w tym wypadku?
11 lut 17:54
wredulus_pospolitus:
ZASTANÓW się
11 lut 17:56
mamon: {−1,1}?
11 lut 17:58
Jerzy:
Dla określenia dziedziny musisz nałożyć warunek: sinx ≠ 0 i cosx ≠ 0.
12 lut 09:28