matematykaszkolna.pl
pochodne Angelika33: Ktoś kto obliczy? jedno równanko . pochodna
(−(a(x+6)2)' 

* x
−(a(x+6)2) 
te −2 oczywiście do potęgi przytule,dam czekolade za zadanko xd
11 lut 17:35
PW: Ni diabła nie wiadomo o co idzie. Gdzie tu równanko?
11 lut 17:38
ABC: wiesz co lepiej skana kartki wrzuć w neta i daj odnośnik, albo instrukcję przeczytaj bo nie wiadomo o co chodzi emotka
11 lut 17:38
wredulus_pospolitus:
 −a 
a ile to jest: (

)' (bo to zapisałaś w liczniku)
 (x+6)2 
11 lut 17:39
Angelika33: juz głupieje po prostuemotka to sie liczy z wzoru f'g − fg' / g2 czy po prostu (−a)'=0 itd ?
11 lut 17:48
ABC: ty nie głupiej tylko podaj prawidłową treść to z jakiejś książki, czy wykładowca zestawy w internecie wywiesza?
11 lut 17:50
Angelika33: nie no nie wiem xd jak jest ten kwadrat to mnie myli i albo
a 

x2 + 12x + 36 
albo nie wiem xdd no bo to mnie myli i nie wiem czy z tego wzoru f'g − fg' / g2 bo tam jest g2 i nie wiem czy ten nawias też do 2 czy 4 i potem go rozlozyć a górę zrobić tak jak pod ten wzór ale z drugiej strony jak podloze pod wzor to f'g wychodzi 0 a − fg' i tutaj jest nawias do kwadratu i normalnie to by wyszlo cos w stylu −((−a) * (x+6) = −((−a) * (x) + (6) = a * 1 a tam jest 2 i nie mam pojecia ja juz sie myle, za duzo tej nauki, 5 dzien pod rząd , chyba odpuszcze
11 lut 17:59
wredulus_pospolitus: Angelika, a taki wzór:
 a 
(

)' = ....
 xα 
kiedyś widziałaś Jeżeli tak, to po kiego grzyba sobie utrudniasz życie?
11 lut 17:59
Angelika33: no właśnie nie widziałam, u mnie na wykładach i na zajęciach czegoś takiego nie mieliśmy tylko kazała pani profesor wydrukować jej karte wzorów i z niej korzystać, ponadto teraz się ucze na poprawkę matematli, u mnie jest tak, że ja na egzamin z matematyki przygotowuje sie z materiału z mikroekonomii a powyższe zadanie jest jego fragmentem dokłądnie to ( wyznacz wzór elastycznosci popytu) ale nawet nie wiem czy powyższe mam dobre i ten wzór który napisałeś też pierwszy raz widzę i nie wiem co to jest, studiuje na UE w Poznaniu to jaka ma być odpowiedź?
11 lut 18:10
Angelika33: no wlasnie nie wiem jak to zrobić, bo podpunkt F jest − wartosc elastyczna ceny np. 7 i trzeba
 a 
to podłozyć a jak wyjdzie np.

to trzeba w koncu pod cos podlozyc te cene, a
 x2+12x+36 
jesli pod x to a zostanie i ja nie iwme juz, chyba rzuce te studia, ale szkoda mi kursów bo kilka zrobiłamemotka
11 lut 18:14
ABC: rzucić zawsze zdążysz, sam rzucałem to wiem
 a 
jeśli u ciebie f(x)=

i chcesz obliczyć pochodną względem x, to masz dwie drogi,
 x2+12x+36 
ze wzoru na pochodną ilorazu albo na pochodną funkcji złożonej
11 lut 18:19
Angelika33: to wie ktoś wreszcie co z tego wyjdzie czy nie tak koniec koncow
11 lut 18:56
Janek191:
 a 
f(x) =

x2 + 12 x + 36 
więc
  0 −a*( 2 x + 12) 
f '(x) =

=
  (x2 + 12 x + 36)2 
11 lut 18:59
Angelika33: eh xd a ktos mi to rozwiąże PATRZĄC na przykład jaki podałam w treści zadania, tam na saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamej gorze? ja moge zaplcic, przelewem 5,50
11 lut 19:08
ABC: to co Janek ci policzył weź bez minusa
2a(x+6) 

(x+6)4 
11 lut 19:13
ABC: to będzie licznik twojego ułamka z pierwszego postu, a potem to tylko działania na ułamkach emotka
11 lut 19:14