pochodne
Angelika33: Ktoś kto obliczy? jedno równanko . pochodna
| (−(a(x+6)−2)' | |
| * x |
| −(a(x+6)−2) | |
te −2 oczywiście do potęgi
przytule,dam czekolade za zadanko xd
11 lut 17:35
PW: Ni diabła nie wiadomo o co idzie. Gdzie tu równanko?
11 lut 17:38
ABC: wiesz co lepiej skana kartki wrzuć w neta i daj odnośnik, albo instrukcję przeczytaj bo nie
wiadomo o co chodzi
11 lut 17:38
wredulus_pospolitus:
| | −a | |
a ile to jest: ( |
| )' (bo to zapisałaś w liczniku) |
| | (x+6)2 | |
11 lut 17:39
Angelika33: juz głupieje po prostu

to sie liczy z wzoru f'g − fg' / g
2 czy po prostu
(−a)'=0 itd ?
11 lut 17:48
ABC:
ty nie głupiej tylko podaj prawidłową treść

to z jakiejś książki, czy wykładowca zestawy w internecie wywiesza?
11 lut 17:50
Angelika33: nie no nie wiem xd
jak jest ten kwadrat to mnie myli
i albo
albo nie wiem xdd
no bo to mnie myli i nie wiem czy z tego wzoru f'g − fg' / g
2
bo tam jest g
2 i nie wiem czy ten nawias też do
2 czy
4 i potem go rozlozyć a górę zrobić
tak jak pod ten wzór ale z drugiej strony jak podloze pod wzor to f'g wychodzi 0 a − fg' i
tutaj jest nawias do kwadratu
i normalnie to by wyszlo cos w stylu −((−a) * (x+6) = −((−a) * (x) + (6) = a * 1
a tam jest 2 i nie mam pojecia
ja juz sie myle, za duzo tej nauki, 5 dzien pod rząd , chyba odpuszcze
11 lut 17:59
wredulus_pospolitus:
Angelika, a taki wzór:
kiedyś widziałaś

Jeżeli tak, to po kiego grzyba sobie utrudniasz życie?
11 lut 17:59
Angelika33: no właśnie nie widziałam, u mnie na wykładach i na zajęciach czegoś takiego nie mieliśmy tylko
kazała pani profesor wydrukować jej karte wzorów i z niej korzystać, ponadto teraz się ucze na
poprawkę matematli, u mnie jest tak, że ja na egzamin z matematyki przygotowuje sie z
materiału z mikroekonomii a powyższe zadanie jest jego fragmentem dokłądnie to ( wyznacz wzór
elastycznosci popytu) ale nawet nie wiem czy powyższe mam dobre i ten wzór który napisałeś też
pierwszy raz widzę i nie wiem co to jest, studiuje na UE w Poznaniu

to jaka ma być odpowiedź?
11 lut 18:10
Angelika33: no wlasnie nie wiem jak to zrobić, bo podpunkt F jest − wartosc elastyczna ceny np. 7 i trzeba
| | a | |
to podłozyć a jak wyjdzie np. |
| to trzeba w koncu pod cos podlozyc te cene, a |
| | x2+12x+36 | |
jesli pod x to a zostanie i ja nie iwme juz, chyba rzuce te studia, ale szkoda mi kursów bo
kilka zrobiłam
11 lut 18:14
ABC: rzucić zawsze zdążysz, sam rzucałem to wiem
| | a | |
jeśli u ciebie f(x)= |
| i chcesz obliczyć pochodną względem x, to masz dwie drogi, |
| | x2+12x+36 | |
ze wzoru na pochodną ilorazu albo na pochodną funkcji złożonej
11 lut 18:19
Angelika33: to wie ktoś wreszcie co z tego wyjdzie czy nie

tak koniec koncow
11 lut 18:56
Janek191:
więc
| | 0 −a*( 2 x + 12) | |
f '(x) = |
| = |
| | (x2 + 12 x + 36)2 | |
11 lut 18:59
Angelika33: eh xd a ktos mi to rozwiąże PATRZĄC na przykład jaki podałam w treści zadania, tam na
saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamej gorze? ja moge zaplcic, przelewem 5,50
11 lut 19:08
ABC: to co Janek ci policzył weź bez minusa
11 lut 19:13
ABC: to będzie licznik twojego ułamka z pierwszego postu, a potem to tylko działania na ułamkach
11 lut 19:14