c geo
sylwiaczek: Suma trzech poczatkowych wyrazow rosnacego ciagu geometrycznego jest rowna sumie odwrotnosci
tych wyrazow. oblicz te wyrazy jezeli szosty wyraz ciagu jest rowny 16
11 lut 16:48
ABC:
Sylwiaczek i gdzie miałaś problemy?
11 lut 17:06
wredulus_pospolitus:
oznaczmy:
a = a
2
| a | | q | | 1 | | 1 | |
| + a + aq = |
| + |
| + |
| |
| q | | a | | a | | aq | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q(a − |
| ) + (a − |
| ) + |
| (a − |
| ) = 0 |
| | a | | a | | q | | a | |
| | 1 | | 1 | |
(q + 1 + |
| )(a − |
| ) = 0 |
| | q | | a | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ a = |
| −> a = ±1 lub q + 1 + |
| = 0 <−−− sprzeczne |
| | a | | q | |
przypadek 1)
a
2 = 1
a
6 = 16
wyznacz 'q'
przypadek 2)
a
2 = −1
a
6 = 16
wyznacz 'q'
11 lut 17:10