matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja f...
Michal:
a
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
,gdzie a≠0.Udowodnij,że pole trójkąta ograniczonego
x
osiami układu wspolrzednych i styczna do wykresu funkcji nie zalezy od wyboru styczności.
a
f'(x)=
x
2
a
a
ax
y=
(x−x
0
)+
=...=
x
0
2
x
0
x
0
2
a
ax
=
x
x
0
2
ax
2
=ax
0
2
x=x
0
ax
a
a
styczna=
=
=
=f(x)
x
0
2
x
0
x
Nie wiem co ja tu zrobiłem,czy jest poprawne i czy to wystarcza,mógłby ktoś się temu przyjrzeć?
11 lut 16:26
ABC:
a
po pierwsze f'(x)=−
x
2
po drugie zrób to porządnie bo ciężko się rozeznać : 1) znajdujesz równanie stycznej 2)miejsca przecięcia stycznej z osiami układu 3) pole trójkąta
11 lut 16:29