Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny przez Q?
Adam: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny przez Q?
w(x)= x4−(a−5)x3+(5b+3)x2−(b−4)x−(4a+5b+10)
q(x)= x2+25
11 lut 16:06
ABC:
jeżeli miałeś liczby zespolone to rozważ równanie
w(5i)=0
po podstawieniu i przyrównaniu części rzeczywistej i urojonej do zera i żmudnych acz
wykonalnych rachunkach otrzymujemy
a=5, b=4
dostajemy w(x)=x4+23x2−50=(x2−2)(x2+25)
11 lut 16:24
Adam: faktycznie, nie pomyślałem o tym.
Dzięki
11 lut 16:35
Sławek: A można to jakoś inaczej policzyć? Bo jestem na tym samym właśnie, a nie miałem jeszcze liczb
zespolonych
11 lut 17:18
wredulus_pospolitus:
skoro W(x) ma być podzielny przez Q(x) to
W(0) = 25 −> − (4a + 5b + 10) = 25
W(1) = 26 −> 1 − (a−5) + (5b+3) − (b−4) − (4a+5b+10) = 26
układ dwóch równań:
| ⎧ | 4a + 5b + 10 = −25 | |
| ⎩ | −a + 4b+13 + 25 = 26 |
|
rozwiązujesz
11 lut 17:23
ABC: Sławek istnieje metoda Hornera dla trójmianu kwadratowego, ale jest nieco bardziej
skomplikowana i nie chce mi się jej rozpisywać, w ostateczności możesz pisemnie podzielić

wredulus coś podejrzane twoje rozwiązanie
11 lut 17:28
wredulus_pospolitus:
Jest podejrzane, bo jest błędne
11 lut 17:30