Punkt przegięcia
Ola: Sprawdź przy pomocy drugiej pochodnej czy funkcja
f(x)=x1/3
ma w punkcie x0=0 punkt przegięcia?
UZASADNIJ
11 lut 11:24
ABC: Ola przyjmujesz za dziedzinę tej funkcji R czy R+∪{0} ?
11 lut 11:36
Ola: w zadaniu nie jest nic więcej podane
ale skoro jest pierwiastek 3 st.to raczej dziedziną funkcji jest R
11 lut 11:39
studentka: musisz policzyć drugą pochodną
11 lut 11:41
ABC:
jeżeli dziedziną jest R, to warunkiem wystarczającym jest żeby druga pochodna w sąsiedztwie
zera zmieniała znak i była ciągła
11 lut 11:45
Ola: nie wiem jak to pokazać
11 lut 11:46
ABC: znasz wzór (xα)'=αxα−1 ?
11 lut 11:47
Ola: pochodną umiem policzyć,ale nie rozumiem jak uzasadnić,
że jest tam ekstremum lub nie ma,jak nie mogę podstawić zera do mianownika
11 lut 11:49
xyz:
pochodna xn = n*xn−1
11 lut 11:49
xyz: nie chcesz ekstremum tylko punkt przegiecia
11 lut 11:50
xyz: policz druga pochodna
a nastepnie narysuj jej wykres i jesli zmieni znak to masz punkt
11 lut 11:50
ABC: Ola SĄSIEDZTWO , wiesz czym to się różni od OTOCZENIA ?
11 lut 11:51
Ola: tak *punkt przegięcia
11 lut 11:51
ABC:
druga pochodna w samym punkcie nie musi istnieć żeby tam był punkt przegięcia
11 lut 11:52
Ola: rysowanie funkcji to jedyny sposób?
chodzi mi o przypadki jak mam bardzo skomplikowaną funkcje..
11 lut 11:52
Ola: okey,dzięki!
11 lut 11:53
ABC:
przeczytaj 11:45 czy ja coś pisałem o rysowaniu ?
11 lut 11:53
Ola: a to ktoś inny napisał o rysowaniu wykresu funkcji
11 lut 11:56
Ola: to juz nie wiem jak pokazac,że funkcja w sąsiedztwie x
0 zmienia znak
11 lut 11:58
ABC:
napisz ,wzór na drugą pochodną gdy x≠0 i przeanalizuj znak dla x>0 oraz x<0
11 lut 12:00
Ola: 
dzięki! xD
11 lut 12:04