Równania kwadratowe z wartością bezwzględna
Monia: Witam kto pomoże rozwiązać takie zadanie
Rozwiąż równanie:
Ix2 − 9I + Ix2 − 4I =5
11 lut 09:38
wredulus_pospolitus:
no to rozwiązuj
11 lut 09:49
wredulus_pospolitus:
dzielisz na przypadki i z uporem maniaka rozwiązujesz dla każdego z nich
11 lut 09:51
PW: Prawdziwa jest nierówność
|a|+|b| ≥ |a+b|,
przy czym równość ma miejsce gdy a i b są tych samych znaków lub któraś z tych liczb jest równa
0, tzn gdy ab ≥0.
Mamy
|x2−9|+|4−x2| ≥ |x2−9+(4−x2)| = |−5| = 5,
a więc lewa strona równania jest większa lub równa 5. Aby miała miejsce równość musi być
(x2−9)(−x2+4) ≥ 0
(x2−9)(x2−4) ≤ 0
− rysujemy dwie parabole i odczytujemy rozwiązanie (albo "wężyk" ilustrujący nierówność).
11 lut 09:53
Monia: Czyli:
1. X∊(−∞;−3)
x2−9+x2−4=5
x2=9 zatem x=−3 i x=3 ale nic nie należy do przedziału
2. X∊<−3,−2)
−x2+9+x2−4=5
5=5 czyli cały zbiór
3. X∊<−2,2)
−x2+9−x2+4=5
x2=4
x=−2 i x=2 należy 2
4. X∊<2,3>
−x2+9+x2−4=5
5=5 czyli cały zbiór
5. X∊<3,∞)
x2−9+x2 − 5=5
x2=9
X=−3 i x=3 nazy tylko 3
Odp. X∊<−3,−2> ∪ <2,3> taki wynik otrzymałam. Może ktoś sprawdzić czy dobrze
11 lut 11:36
11 lut 11:39
Monia: Dziękuję
11 lut 12:32