Zadanie
Kamil: Cześć, mam takie zadanie do zrobienia
W jaki sposób wyznaczamy ekstrema lokalne funkcji y= f(x) przy wykorzystywaniu pochodnej ?
(Uwaga: napisz jakie własności pochodnej należy sprawdzić i na jakiej podstawie wyciągamy
funkcji)
Wcale tego nie rozumiem
Zrobiłem tyle:
1.Wyznaczamy dziedzinę funkcji y=f(x)
2.Liczymy pochodną funkcji y= f'(x)
3.Wyznaczamy dziedzinę pochodnej
4. Przyrównujemy pochodną do zera i ją obliczamy f'(x)=0
i dalej nie wiem co robić i czy to jest dobrze ?
Czy ktoś pomoże

?
11 lut 04:04
Adamm:
wszystkie punkty które nie są wewnętrzne, wszystkie punkty w których pochodna
nie istnieje, oraz te w których się zeruje
je wszystkie trzeba sprawdzić
11 lut 04:36
Adamm:
np.
y = |x| nie ma pochodnej w x = 0, ale ma tam ekstremum
y = x, x≥0, ma pochodną jednostronną w x = 0, różną od 0, ale mimo to ma tam ekstremum
y = x3 ma pochodną w zerze, ale nie ma tam ekstremum
11 lut 04:40
xyz:

po prostu jak zrobisz f'(x) = 0
to rysujesz wykres pochodnej i badasz czy pochodna zmienila znak
przyklad:
f(x) = x
4 − 2x
2 + 1 D
f = ℛ
f'(x) = 4x
3 − 4x D
f' = ℛ
f'(x) = 0
4x
3 − 4x = 0
4x(x
2−1) = 0
x = 0 lub x
2 − 1 = 0
x = 0 lub (x−1)(x+1) = 0
x = 0 lub x=1 lub x=−1
Rysuje wezyk od prawej
i teraz od gory (bo mam 4 > 0 przy najwyzszej potedze iksa)
i kazde miejsce zerowe jest jednokrotne wiec po prostu
przechodzi przez te miejsca
w punkcie x = − 1 mamy minimum lokalne (bo wykres pochodnej zaczyna sie
ponizej zera a potem przechodzi nad)
w punkcie x = 0 mamy maksimum lokalne(bo przechodzi z ponad osi do ponizej osi)
i w koncu x = 1 mamy minimum lokalne(bo idzie z dolu do gory)
11 lut 11:18