Optymalizacja
Karol: Zadania optymalizacyjne
Jeśli dojdę to wzoru np f(x)= 2x2−4x+2 to wystarczy jeśli napiszę że najmniejsza/największa
wartość w wierzchołku i obliczyć ze wzoru? Nie muszę liczyć pochodnej itd jak np przy f(x)=
x3+7x2−28x+4?
10 lut 22:45
Tadeusz:
oczywiście
10 lut 22:57
Karol: Dziękuję
10 lut 23:02
xyz: *ewentualnie zbadac konce przedzialu tez trzeba
10 lut 23:32
Karol: Ale jeśli współrzędna "x" wierzchołka paraboli zawiera się w dziedzinie to chyba można sobie to
odpuscic?
10 lut 23:34
xyz: zalezy.
Jezeli masz wyznaczyc tylko wartosc najwieksza
a masz funkcje f(x) = ax2 + ... gdzie a > 0
to wiadomo ze w wierzcholku masz minimum,
wiec wtedy wartosc najwieksza jest w ktoryms z koncow przedzialow
Zazwyczaj w poleceniu chca obie (i wartosc najwieksza i najmniejsza)
wtedy i wierzcholek i krance przedzialow
11 lut 11:21
Karol: No tak, masz rację
11 lut 19:53