stereometria
anx: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest równe S, a kąt nachylenia ściany
bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę α. Ostrosłup przecięto płaszczyzną zawierającą
krawędź boczną tego ostrosłupa i przechodzącą przez środek rozłącznej z nią krawędzi podstawy.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Czy komuś chciałoby się policzyć to zadanie w całości?
(bardzo, bardzo proszę)
10 lut 22:19
anx: .
10 lut 22:35
Eta:
Za moment ... rysuję
10 lut 23:09
Mila:

S=a
2, a=
√S
|FS|=|ES|
1)W ΔEBC:
| | 1 | | 5 | | 5 | |
|EC|2=a2+( |
| a)2= |
| a2= |
| S |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
2)W ΔSOF:
|OF|=|FS|*cosα
3)
W ΔSEB:
| | √S | | 1 | |
|SE|2+|EB|2=k2⇔( |
| )2+( |
| √S)2=k2 |
| | 2cosα | | 2 | |
4)W ΔSEC: tw. cosinusów
k
2=|EC|
2+|SE|
2−2*|EC|*|SE|*cos∡E
| S | | S | | 5 | | √S | | √5S | | √S | |
| + |
| = |
| S+( |
| )2−2 |
| * |
| *cos∡E |
| 4cos2α | | 4 | | 4 | | 2cosα | | 2 | | 2cosα | |
stąd
| | 4cos2α | | 5−4cos2α | |
sin2E=1− |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
5)
| | 1 | | √5S | | √S | | √5−4cos2α | |
= |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2cosα | | √5 | |
=========================
10 lut 23:23
Mila:
Nie wiem, czy nie zgubiłam czegoś po drodze?
10 lut 23:24
Eta:

1/ rysunek zgodny z treścią zadania
przekrojem jest trójkąt
AEW
2/ 4a
2=S
| | a | | a2 | | a2sin2α | |
w ΔOEW h= |
| ⇒ h2= |
| i H= a*tgα ⇒ H2= |
| |
| | cosα | | cos2α | | cos2α | |
z tw. Pitagorasa w ΔAOW
| | a2(1+cos2α) | |
b2=H2+(a√2)2 ⇒ b2=....... ⇒ b2= |
| |
| | cos2α | |
oraz |AE|
2 = 4a
2+a
2= 5a
2 ⇒ |AE|=a
√5
Z tw. cosinusów w ΔAEW:
| | |AE|2+h2−b2 | |
cosβ= |
| |
| | 2|AE|*h | |
.............................................
otrzymujemy
| | 2cosα | | √5−4cos2α | |
cosβ= |
| to sinβ= ...... = |
| |
| | √5 | | √5 | |
| | 1 | |
P(AEW) = |
| *|AE|*|WE|*sinβ , |WE|=h |
| | 2 | |
| | a2 | | S | |
P(AEW)= |
| *√5−4cos2α po podstawieniu za a2= |
| |
| | 2cosα | | 4 | |
| | S | |
P(AEW)= |
| √5−4cos2α |
| | 8cosα | |
===========================
10 lut 23:31
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ( jak zwykle ........
No i znowu na darmo ................ a informowałam: "rysuję" !
10 lut 23:33
Mila:

wyniki zgodne
10 lut 23:34
Mila:
Dlaczego za darmo, masz trochę inaczej, długo pisałam i nie sprawdzałam
10 lut 23:35
Mila:
Dobranoc
10 lut 23:36