Pochodne
okl: Znajdz rownanie prostej przechodzacej przez poczatek ukladu wspolrzednych i stycznej do wykresu
Dlaczego w rozwiązaniu tego zadania,po wyznaczeniu pochodnej,w równaniu stycznej podstawiamy
punkt 0,0? Znaczy,wiem,ze to mozna sprawdzic,no ale moglby sie trafic jakis bardziej
problematyczny punkt
10 lut 21:09
Janek191:
Prosta styczna ma przechodzić przez punkt O = (0,0)
10 lut 21:14
Mila:
Równanie stycznej :
y=f'(x0)*x
To jest problematyczny punkt, bo nie należy do dziedziny funkcji,
Musisz znaleźć punkt styczności należący do wykresu f(x).
10 lut 21:39
jc: Poszukajmy odpowiedniego punktu p, w którym styczna przechodzi przez (0,0).
f'(p)=f(p)/p
32p−1/p2=(16p2+1/p)/p
32p3−1=16p3+1
8p3=2
p=1/2
f(p)/p=2f(1/2)=2(16/4+2)=12
styczna: y=12x
10 lut 21:48
okl: Janek191: właśnie trochę źle przeczytałem zadanie bo już troszkę zmęczony byłem, tak jakby
prosta przechodzący przez środek układu i stycznia były innymi prostymi, dzięki wszystkim za
pomoc
11 lut 00:28