Przekątne rombu zawierają się w prostych o równaniach
Ola: Przekątne rombu zawierają się w prostych k: y=mx−8 oraz l: y=−4m+(m−2)x. Wynika stąd że:
Odp.
A.m=−1
B m=−0,5
C m=0,5
D m=1
Czy mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem?
10 lut 20:57
Eta:
m=1
Odp: D)
10 lut 20:58
Eta:
Przekątne w rombie są prostopadłe
a1*a2= −1 −− warunek prostopadłości
a1=m a2= m−2
m(m−2)=−1 ⇒ m= 1
10 lut 21:00
wredulus_pospolitus:
1) skoro są to przekątne rombu to te proste przecinają się pod kątem prostym
czyli: m *(m−2) = −1
10 lut 21:01
Ola: Czy to się bierze z tego że współczynnik przy x musi być odwrotny? Dobrze myślę?
10 lut 21:01
Ola: Dziękuję za odpowiedzi, już wiem
10 lut 21:01