jak obliczyc prawdopodobieństwo
ika: W urnie znajduje się pięć kul oznaczonych cyframi: 1, 2, 3, 4, 5. Losujemy kolejno dwie kule
( kuli po losowaniu nie zwracamy ) i zapisujemy wylosowane cyfry w kolejności losowania
tworząc liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, A −utworzona liczba jest podzielna
przez 6i B –utworzona liczba jest podzielna przez 4.Które ze zdarzeń ma większe
prawdopodobieństwo?
10 lut 19:48
Mila:
|Ω|=5*4
A− utworzono liczbę dwucyfrową podzielna przez 6 ( podzielaną przez 2 i przez 3)
A={1 2,42, 24,54}
B−utworzono liczbę dwucyfrową podzielna przez 4
B={12,32,52, 24}
P(A)=P(B)
========
10 lut 20:14
ika: bardzo dziękuję i pozdrawiam.
10 lut 22:15