4x2−1 | |
taki zapis? | |
2x3+x2 |
x3+4x | |
= rozkładamy licznik i mianownik na iloczyny | |
x5−16x |
x*(x2+4) | ||
= | = | |
x*(x4−16 |
x*(x2+4) | ||
= | = upraszczamy przez (x2+4) | |
(x2−4)*(x2+4) |
x | ||
= | ||
x2−4 |
−1 | −1 | 1 | ||||
w(−1)= | = | = | ||||
(−1)2−4 | −3 | 3 |
x2−2x+1 | |
= | |
x3−1 |
(x−1)2 | ||
= | = | |
(x−1)*(x2−x+1) |
x−1 | ||
= | ||
x2−x+1 |
−1−1 | −2 | 2 | ||||
w(−1)= | = | =− | ||||
(−1)2−(−1)+1) | 1+1+1 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |