Prawdopodobieństwo
Satan: Proszę o sprawdzenie

Rozważmy serię 20 losowych niezależnych doświadczeń polegających na rzucie symetryczną kostką
do gry. Otrzymanie 5 oczek uważamy za sukces, a każdy inny wynik za porażkę.
Oblicz prawdopodobieństwo:
(a) wystąpienia takiej samej liczby sukcesów jak i porażek
(b) wypadnięcie 5 oczek po raz pierwszy w czwartej turze.
(a) Skoro tak ma być, to niech A oznacza liczbę tylu sukcesów, jak i porażek. Więc trzeba
wybrać 10 z 20 miejsc, na które wypadnie 5, a na reszcie miejsc wstawiamy jedną z pięciu
pozostałych dni:
|Ω| = 6
20
(b) Tutaj najlepiej rozważyć sytuację, gdy 5 wypada w pierwszej, drugiej i trzeciej turze,
czyli z prawdopodobieństwa przeciwnego:
A − wypadnięcie 5 w pierwszej lub drugiej lub trzeciej turze
Rozpiszmy przypadki:
(1) 1*6*6*6...*6 = 6
19
(2) 5*1*6*6*...*6 = 5 * 6
18
(3) 5*5*1*6*...*6 = 5
2 * 6
17
Więc |A| = 6
19 + 5 * 6
18 + 5
2 * 6
17 = 6
17(36 + 30 + 25) = 6
17 * 91
|Ω| = 6
20
Czy to wszystko, co wymyśliłem jest poprawne?
Pytający:
a) Dobrze (poza tym, że wspominasz coś o "pozostałych dniach").

b) Źle. Zdarzenie przeciwne obejmuje:
• wypadnięcie 5 oczek po raz pierwszy przed 4 turą (czyli to, co liczyłeś),
• wypadnięcie 5 oczek po raz pierwszy po 4 turze,
• nie wypadnięcie 5 oczek.
Znaczy wcale łatwiej z przeciwnego nie jest. Zresztą sam bezproblemowo policzyłeś już
prawdopodobieństwa wypadnięcia 5 oczek po raz pierwszy w odpowiednio 1, 2, 3 turze. W 4−tej
podobnie:
| 53*1*616 | | 53 | |
P("5 oczek po raz pierwszy w 4 turze")= |
| = |
| . |
| 620 | | 64 | |
Satan: Fakt, nie wiem co z tymi "dniami" wypaliłem

Rozumiem, źle to dotąd musiałem interpretować. I faktycznie, tak jest najprościej. Dziękuję