matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mam problem z tym zadaniem
ika:
Czworościan foremny ma objętość V. Oblicz wysokość H tego czworościanu
10 lut 19:37
Eta:
a
3
√
2
a
√
6
V=
i H=
12
3
9H
3
12V=a
3
√
2
i 27H
3
= 6
√
6
a
3
⇒ a
3
=
2
√
6
9H
3
√
2
8
√
3
V
12V=
⇒ H
3
=
2
√
2
*
√
3
3
8
√
3
V
H=
3
√
3
==============
10 lut 20:27
ika:
Czy prawidłowo H= 4V*√3 /a2
10 lut 20:28
Eta:
Można jeszcze wyłączyć
3
√
8
=2
√
3
V
H= 2
3
√
3
10 lut 20:31
ika:
Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
10 lut 22:17
ika:
Nie mogę zrozumieć skąd 27H3?
11 lut 11:21
ika:
Już wiem
11 lut 11:34
Eta:
11 lut 12:54
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick