Oblicz całkę
.: | | 1 | |
Oblicz całkę: ∫ |
| dx |
| | x3−2x2+2x−1 | |
.
.
.
| | 1 | | A | | Bx+C | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | (x−1)(x2−x+1) | | x−1 | | x2−x+1 | |
1=A(x
2−x+1)+x(−A−B+c)+A−C
| | 1 | | −x | | 1 | | √3 | |
∫ |
| dx+∫{−x}{x2−x+1}dx=ln|x−1|+C+∫ |
| dx = k{x− |
| = |
| |
| | x−1 | | (x−1/2)2+3/4 | | 2 | | 2 | |
10 lut 19:08
.: Eh... moment przypadkiem zatwierdziłem, zaraz dokończę...
10 lut 19:08
studentka: sprawdź odpowiedź w wolframie
10 lut 19:10
.: Zatem kontynuując podstawiam:
dx=dt
t=(2x−1)
√3
| | | | √3/4 | |
(...)=ln|x−1|+C+∫ |
| =ln|x−1|+C+ |
| ∫U |
| | 3/4t2+3/4 | | 3/4 | |
| | 1/2 | | 1 | | √3 | | 2 | |
{2t}{t2+1}dt+ |
| ∫ |
| dt=ln|x−1|+ |
| ln|t2+1|+ |
| arctgt+C |
| | 3/4 | | t2+1 | | 3 | | 3 | |
Dalej już wystarczy podstawić więc pomijam.
Czy powyższe rozwiązanie jest dobrze?
10 lut 19:15
.: Nie potrafię tego sprawdzić w wolframie
10 lut 19:15
jc: Wiadomo jak liczyć, rachunek niczego, poza wytrwałością nie uczy. Po co to robić?
Nie lepiej poprosić komputer o wynik?
Rozumiem proste przykłady lub z jakiegoś powodu ciekawe. ale ten przykład.
10 lut 19:18
10 lut 19:20
jc: Wolfram ma, jak mi się wydaje nieco ponad 60 lat.
10 lut 19:25
ABC:
ja w młodości trochę pracowałem z podobnym systemem Derive, jeszce na kompach gdzie dysk
twardy trzeba było zaparkować na koniec.. całe 10 MB pojemności miał
10 lut 19:29
jc: Ja używałem atarii bez dysku twardego, ale dużą pamięcią operacyjną (4MB).
Z systemem REDUCE zupełnie nieźle sobie radził .
Przy okazji, system REDUCE od 10 lat jest dostępny za darmo.
10 lut 19:46
ABC:
wiesz że ja tego nie znałem? przetestuję, dzięki za informację że takie coś istnieje
10 lut 19:51
.: Jak wklepuje wynik do wolframa to się nie zgadza ten wykres, wie ktoś może gdzie robię błąd?
11 lut 01:12