Kombinatoryka
Satan: Proszę o sprawdzenie: mam dwa zbiory A = {a
1, ..., a
50} oraz B = {b
1, ..., b
50}. Mam
obliczyć ile jest funkcji różnowartościowych przekształcających zbiór A w zbiór B oraz ile
jest funkcji takich, że f(a
i) = b
50 dla dokładnie siedmiu wartości, gdzie i = 1, 2, 3,
..., 30.
No więc wszystkich funkcji różnowartościowych będzie tyle, ile możliwych przyporządkowań
wartości ze zbioru B elementom ze zbioru A: 50*49*...*1 = 50!
Dla drugiej części zadania musimy wybrać z 30 elementów 7 takich, że f(a
i) = b
50, a do reszty
należy przyporządkować pozostałe wartości ze zbioru B. Więc:
Czy moje rozumowanie i rozwiązanie jest dobre?
10 lut 18:07
Adamm:
jest ok
10 lut 18:40
Satan: Dziękuję
10 lut 18:51
Pytający:
Co do podpunktu b: czy oby na pewno niedozwolone jest, że np. f(a31)=b50?
10 lut 19:38
Satan: Tak, tak brzmi to w treści zadania.
Cytując dokładniej tę część "... ile jest takich funkcji f, że f(ai) = b50 dla dokładnie 7
wartości i = 1, 2, 3, ..., 50"
10 lut 19:42
Pytający:
| | | |
Jeśli 'i' do 50, to odpowiedzią będzie | *49 43.  |
| | |
10 lut 20:17
Satan: Wybacz, wybacz, źle przepisałem. "i = 1, 2, 3, ..., 30". Mój błąd
10 lut 20:46