Znajdź asymptoty funkcji f(x) = x * ln(1/x + e)
wafel: Hej, mam zadanie o treści "Znajdź asymptoty funkcji f(x) = x * ln(1x + e)" i wiem, że nie
powinna wyjść żadna asymptota ukośna(tak sugeruje wolfram i dostępne online kalkulatory
asymptot), a jednak wyraźnie wychodzą mi granice lim f(x)x = 1 i lim f(x) − ax = 1e.
Asymptota pionowa x = −1e jest zdaje się poprawnie.
Proszę o jakąś radę.
10 lut 17:36
konrad: ale przecież wolfram podaje asymptotę ukośną
10 lut 17:43
wafel: Cholera, rzeczywiście, mój błąd. Za mało doświadczenia z wolframem. Dzięki.
10 lut 17:50