calka
Oliwia: Calka ∫1/(x−1)x2
A/(x−1)+B/x+C/x co dalej?
10 lut 17:27
the foxi:
| | A | | B | | C | |
tak właściwie to |
| + |
| + |
| |
| | x−1 | | x | | x2 | |
teraz sprowadzasz wyrażenie do wspólnego mianownika i przyrownujesz współczynniki przy
odpowiednich potegach x
w tym przypad:
| ⎧ | to co stoi przy x2=0 | |
| ⎨ | to co stoi przy x=0 |
|
| ⎩ | reszta=1 | |
10 lut 17:37
Oliwia: A+B=0
−B+C=0
−C=1
Wiec C=−1 A=1 B=−1?
10 lut 18:08
Oliwia:
?
10 lut 19:53
jc: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| − |
| |
| x2(x−1) | | x−1 | | x | | x2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| − |
| − |
| |
| x3(x−1) | | x−1 | | x | | x2 | | x3 | |
10 lut 19:59
Oliwia: czemu minus?
10 lut 20:15
the foxi:
taka zależność istnieje w takim ładnym przypadku, gdy licznik jest równy 1
10 lut 23:19