zad
indukcja: Ostatnie zadanie plisssssss
Udowodnij, że *8
n − 2
n > 7
n − 3
n. To już trudniejsze...
10 lut 17:10
PW: No tak, bo nie wiadomo co oznacza ta gwiazdka przed ósemką,
10 lut 17:24
indukcja: nic
10 lut 17:25
wredulus_pospolitus:
Wybacz ... ale w jaki sposób jest to 'trudniejsze'

Po pierwsze: wszystkie zadania 'na indukcję' robi się w ten sam sposób −−− więc co za problem
Po drugie:
8
n − 2
n > 8
n − 3
n > 7
n − 3
n
bez indukcji
10 lut 17:28
indukcja: ale właśnie ma byc z indukcji
10 lut 17:29
indukcja: 
10 lut 17:44
wredulus_pospolitus:
no to STOSUJ KOLEJNE KROKI INDUKCJI
10 lut 17:47
Satan: To robisz z indukcji. Indukcja ma dwa kroki: pierwsze, czy T(1) jest prawdą, drugi, czy T(n) ⇒
T(n+1).
Skoro mamy dla każdego n zachodzi 8n − 2n > 7n − 3n, to:
(1) dla n = 1 mamy:
8 − 2 > 7 − 3 co jest prawdą.
Teraz zakładamy, że powyższe zachodzi dla n + 1, to znaczy: 8n + 1 − 2n + 1 > 7n + 1 −
3n + 1
Wyjdźmy od lewej strony nierówności:
8n + 1 − 2n + 1 = 8n*8 − 2n*2 > 8*7n − 2*3n > 7*7n − 3*3n = 7n + 1 − 3n + 1
Dlaczego? Bo 8*7n > 7*7n oraz 2*3n < 3*3n.
Stąd od większej liczby odejmujemy liczbę mniejszą, tak więc 8*7n − 2*3n > 7*7n − 3*3n.
10 lut 17:53
6latek: Wlasnie zdobylem skany ksiazki
Nadzieja Borowikowa , Eugeniusz Niczyporowicz Indukcja zupelna w zadaniach (1993r)
mam zamiar sie z niej uczyc
10 lut 17:54
ABC: 6latek ,uważaj, nie wychylaj się z wiedzą, bo cię od razu przerzucą do liceum
10 lut 17:57
6latek: Witaj

Ja poproszse swoja Pania z przedszkola zeby mnie ochronila od tego
10 lut 17:58
indukcja: Dzięki!
10 lut 18:06