geometria analityczna
Wąsko!: Punkty A (−1,−2) i B (2,0) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków C i D. Pomoże ktoś?
10 lut 17:07
xxx:

1) AB
→=[3,2]
2) BC⊥AB
BC
→=[2,−3] lub [−2,3]
B=(2,0)→T
[2,−3]⇒C
1=(4,−3)
lub C
2=(0,3)
3) AD || BC
A=(−1,−2)→T
[2,−3]⇒D
1=(1,−5)
lub D
2=(−3,1)
10 lut 17:27
Barbara_123: Koledze chyba chodziło o rozwiązanie OBLICZENIEM...
10 lut 19:59
Mila:
No cóż, niech kolega sam się wypowie.
10 lut 20:04
Wąsko!: Pani Barbara
123 ma racje
10 lut 20:06
Wąsko!: Bardzo proszę o pomoc, jutro mam kartkówkę z tego typu zadań!
10 lut 20:34
Mila:
Zaraz
10 lut 20:45
Mila:
W której klasie jesteś ?
10 lut 20:49
Eta:
W maturalnej
10 lut 20:51
Wąsko!: Ja w 2 technikum ekonomicznego z rozszerzoną matematyką
10 lut 20:57
Mila:
Wzór na odległość punktu od prostej miałeś?
10 lut 21:02
Wąsko!: Próbowałem to rozwiązać na wiele sposobów, ale nic nie wychodzi...wektory, odległość między
punktami...
10 lut 21:08
Wąsko!: nie, tego wzoru nie
10 lut 21:08
Wąsko!: chwila, sprawdzam, jednak mam d= wartość bezwględna z Ax0+By0+C podzielone przez sumę
pierwiastka kwadratów A+B
10 lut 21:10
Wąsko!: Nadal nie mam pomysłu na rozwiązanie
10 lut 21:11
Wąsko!: Nie rozumiem tego
10 lut 21:14
Eta:
Rozwiązanie w poście z 17.27
podane przez .... za pomocą wektorów !
To najłatwiejszy sposób!
10 lut 21:14
Mila:

A (−1,−2) i B (2,0)
1)
|AB|=
√32+22=
√13 − długość boku kwadratu
2) prosta AB:
y=ax+b
A (−1,−2) i B (2,0)
−2=−a+b
0=2a+b
====== odejmujemy stronami:
| | 2 | | 2 | |
−2=−3a, a= |
| , −2=− |
| +b |
| | 3 | | 3 | |
3)
AD⊥AB
prosta AD:
| | 3 | | 3 | |
y=− |
| x+b i A∊prostej ⇔−2=− |
| *(−1)+b, b=−312 |
| | 2 | | 2 | |
4) |AD|=
√13
D=(a,b) i leży na prostej AD⇔
|AD|
2=
√132=(a+1)
2+(−1.5a−3.5+2)
2
a
2+2a+1+(−1.5a−1.5)
2=13
a
2+2a+1+2,25a
2+4,5a+2,25=13
3.25a
2+6.5a−9.75=0 /*4
13a
2+26a−39=0 /:13
a
2+2a−3=0
a=−3 lub a=1
| | 9 | | 7 | |
D1=(−3, |
| − |
| 0=(−3,1) lub D2=(1, −5) |
| | 2 | | 2 | |
Licz może sam punkt C
Za chwilę dokończę
10 lut 21:17
Eta:
Tylko wektorami ! .... bo szkoda czasu
10 lut 21:18
Wąsko!: Dziękuję ! <3333
10 lut 21:22
Mila:
Współrzędne punktu C
AC⊥AB
| | 3 | |
y=− |
| x+b i B= (2,0) ∊prostej |
| | 2 | |
y=−1.5x+3
C=(a,−1.5a+3)
|AC|
2=13=(a−2)
2+(−1.5a+3−0)
2
a
2−4a+4+2,25a
2−9a+9=13
3.25a
2−13a=0
a*(3.25a−13)=0
C
=(0,3) lub C
2=(4,−1.5*4+3)=(4,−3)
======================
To najdłuższy sposób.
Naucz się wektorów.
10 lut 21:33