Jak obliczyć granicę
czuks: lim(x−>0+) (1/x2)tgx
10 lut 16:49
mat: (1/x
2)
tgx=e
ln(1/x2)tgx=e
tgx*ln(1/x2)
| | ln(1/x2) | |
limx→0+tgx*ln(1/x2)=limx→0+ |
| =[∞/∞] |
| | 1/tgx | |
Może de L'Hospitalem?
10 lut 16:56
czuks: czy wynik to +∞?
10 lut 17:05
mat: 1, ta granica co napisałem powinna wyjść 0 (wiec e0=1)
10 lut 17:08
Mariusz:
lim
x→0+ tg(x)ln(1/x
2)
lim
x→0+ −2tg(x)ln(x)
| | tg(x) | |
limx→0+ −2 |
| (xln(x))= |
| | x | |
−2lim
x→0+ (xln(x))
−2lim
x→0+ (xln(x))
x=e
−t
x→0 t→
∞
x=e
−t
ln(x)=−t
2lim
t→∞te
−t
Granica jest równa jeden bo policzona granica wykładnika jest równa zero
10 lut 17:13