Znajdź równanie prostej będącej rzutem prostej l : 𝑥−34=𝑦+65=𝑧−2 na płaszczyz
zzzzzzzzzzz: Znajdź równanie prostej będącej rzutem prostej l : 𝑥−34=𝑦+65=𝑧−2 na
płaszczyznę 2𝑥+𝑦−3𝑧+8=0 .Jak to rozwiązać ? jestem w stanie bez problemu wuznaczyć wektor
kierunkowy prostej który jest wektorem normalnym płaszczyzny natomiast nie wiem co dalejmoże
źle rozumiem zadanie ale np oitrafie wyznaczyć punkt na prostej i go wstawić w równanie
szukanej prostej.Nie wiem pomocy!
10 lut 15:38
ABC:
weź dwa punkty z tej wyjściowej prostej i zrzutuj oba na płaszczyznę , a potem napisz równanie
przechodzącej przez te dwa rzuty
10 lut 15:42
zzzzzzzzzzz: aha o ot chodziło , dobrze dzięki źle zrozumiałem treść zadania
10 lut 15:43
zzzzzzzzzzz: Nie umiem zrzutować tych punktów potrafie je wyznaczyć ale nie potrafie zrzutować jak to zrobić
10 lut 16:37
ABC:
tak się chwaliłeś że wektor normalny płaszczyzny umiesz, a rzutować nie umiesz?
prowadzisz prostopadła do płaszczyzny przechodzącą przez ten punkt i patrzysz gdzie przebija
ona płaszczyznę
10 lut 16:48
zzzzzzzzzzz: mam punkty a jakie jest równanie prostej przechodzącej przez dwa rzuty ?
10 lut 17:17
ABC:
Wektor skonstruuj przy użyciu tych dwóch rzutów
10 lut 17:22
zzzzzzzzzzz: oks
10 lut 17:24
zzzzzzzzzzz: i co dalej ?
10 lut 17:25
zzzzzzzzzzz: w sumie to jest wektor kierunkowy
szukanej prostej
10 lut 17:27
zzzzzzzzzzz: to pewnie miejscami zerowymi będzie jeden punkt który jest rzutem tak ?
10 lut 17:27
ABC:
za mało amfy bierzesz... masz punkt i wektor to masz równanie kierunkowe prostej
10 lut 17:31
zzzzzzzzzzz: no czyli ten skonstruowany wektor z rzutów to jest a,b,c w wzorze
x−x0a=y−y0b=z−z0c? a tym X0 y0 z0 to punkt który jest rzutem ?
10 lut 17:41
xxx:
π: 2𝑥+𝑦−3𝑧+8=0
l:
x=3+4t
y=−6+5t
z=0+2t, t∊R
A=(3,−6,0)∊l
t=1,
B=(7,−1,2)∊l
2) Prosta prostopadła do π, A∊prostej
k
→=[2,1,−3]
k:
x=3+2s
y=−6+s
z=−3s, s∊R
3) Punkt przebicia płaszczyzny ( rzut p. A na płaszczyznę)
2*(3+2t)−6+t−3*(−3t)+8=0
4) Rzut punktu B na płaszczyznę
prosta m⊥π, B∊m
m:
x=7+2u
y=−1+u
z=2−3u , u∊R
| | 34 | | 29 | | 73 | |
B'=( |
| ,− |
| , |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 14 | |
5) Prosta A'B'
posprawdzaj obliczenia i dokończ
10 lut 17:57
Jerzy:
Zadanie na dwie linijki,a tak go komplikujecie.
10 lut 18:25
xxx:
Rozwiąż Jerzy.
10 lut 18:28
Eta:
10 lut 18:30
jc: Przecięcie prostej
x=3+4t, y=−6+5t, z= 2t
z płaszczyzną 2x+y−3z+8=0:
2(3+4t)+(−6+5t)−3*2t+8=0
7t+8=0, no i wychodzi jakiś ułamkowy wynik.
t=−8/7, podstawiasz i masz przecięcie.
u=(4,5,2) kierunek prostej, v=(2,1,−3) wektor prostopadły do płaszczyzny.
| | v*u | | 1 | |
w=u − |
| v = |
| (1,8,7) kierunek szukanej prostej. |
| | v2 | | 2 | |
Masz wszystko i piszesz wzór prostej.
10 lut 18:45
jc: Jakaś usterka w rachunkach.
| | 8+5−6 | | 1 | | 1 | |
w=(4,5,2) − |
| (2,1,−3)=(4,5,2)− |
| (2,1,−3) = |
| (6,9,7) |
| | 4+1+9 | | 2 | | 2 | |
Teraz jest dobrze.
10 lut 18:49
Satan: @jc, dlaczego wektor kierunkowy szukanej prostej jest takiej postaci?
10 lut 18:51
jc: Dokończenie.
x=3−32/7=(21−32)/7=−11/7
y=−6−40/7=−82/7
z=−16/7
Prosta: x=−11/7+6t, y=−82/7+9t, z=−16/7 +7t
10 lut 18:54
jc:

Od u odejmujesz rzut u na kierunek v. Zostaje w.
10 lut 18:59
Jerzy:
Do danej płaszczyzny prowadzisz płaszczynę prostopadłą zawierającą daną prostą.
Równanie krawędziowe tych dwóch płaszczyzn wyznacza równanie rzutu.
10 lut 19:01
jc: Inaczej. w=u−kv, k dobierasz tak, aby w był prostopadły do v.
0=w*v=u*v − k v*v
k= u*v/ v2
10 lut 19:01
Jerzy:
Wektor normalny tej nowej płaszczyzny, to iloczyn wektorowy wektora kierunkowego danej prostej
i wektora normalnego podanej płaszczyzny.
10 lut 19:03
jc: Jerzy, aby poprowadzić płaszczyznę prostopadłą musisz znaleźć wektor prostopadły do
wektora u i v. Możesz to zrobić licząc iloczyn wektorowy. Jeśli chcesz mieć prostą w postaci
parametrycznej musisz rozwiązać układ równań lub policzyć kolejny iloczyn wektorowy.
Łatwiej policzyć dwa iloczyny skalarne (policz liczbę działań arytmetycznych).
10 lut 19:04
jc: Dwa iloczyny skalarne: 6 mnożeń + 4 dodawania
dwa iloczyny wektorowe: 2 (6 mnożeń + 3 odejmowania) = 12 mnożeń + 6 odejmowań.
No dobrze, nie jest tak źle. Dodatkowo u mnie jest 6 mnożeń i 3 odejmowania.
Przegrywam jednym działaniem. Jednak rzutowanie bardziej mi się podoba.
10 lut 19:08
Jerzy:
@jc ..... chyba wymieniliśmy uwagi wczoraj przy podobnym zadaniu.Niech student wybiera sposób.
10 lut 19:29
jc: We wczorajszym zadaniu była duża różnica w złożoności rozwiązania. Tu jest niewielka.
Ale faktycznie, prawie każde zadanie z geometrii analitycznej można rozwiązać na kilka
sposobów.
10 lut 19:42